Hänglås

Hänglås är fritt hängande lås med en rörlig bygel som kan öppnas och träs in genom det som ska låsas fast vid varandra. Låsningstekniken är i princip densamma som för fasta lås. Säkerhetsklassningen av hänglås sker mot bakgrund av försäkringsnormer; för att försäkringen ska täcka en skada måste man ha ett hänglås som motsvarar normen

Olika säkerhetsklasser

Många tror att de flesta inbrott görs nattetid och under de stora semesterperioderna. Men faktum är att flertalet inbrott görs under dagen, när du är på jobbet och barnen är i skolan. Därför bör ett hänglås bör vara godkänt enligt Svensk Brand & Säkerhetscertifiering AB och se gärna till att fästet eller kättingen håller samma klass som hänglåset. Det är viktigt att alla delar som ingår är lika starka. Svensk Brand & Säkerhetscertifiering AB (SBSC) certifierar hänglåsen i olika säkerhetsklasser (1, 2, 3 och 4).

Information om försäkringsklassade hänglås

SSF ( Svenska Stöldskydds Föreningen) delar in hänglås i fyra klasser varav klass 1 är den lägsta. Ett lås certifierat/intygat i högre klass uppfyller alltid kraven även i en lägre klass.

Vad ska du låsa? Det ställs olika krav på låset, beroende på vad och var du ska låsa. Det finns fyra olika klasser som är anpassade för olika ändamål.

  • Enkla lås för skåp, verktygslådor m.m. inomhus.
  • Hushållslås för källar- och vindsutrymmen samt lätta båtar.
  • Kraftiga lås för mc, mopeder, båtmotorer och tunga båtar.
  • Mycket kraftiga lås för containers, skyltfönster med galler m.m.

I fall där försäkringsvillkoren föreskriver ”godkänt hänglås” ges följande exempel på användningsområden:

Låsklass 1

En låsenhet i klass 1 är lämplig för användning där inga specifika krav på inbrottsskydd finns uppställda. Verktygslådor, elskåp, mätarskåp, förvaringsskåp, och fönster inifrån är exempel på typiska objekt där ett hänglås i klass 1 ger adekvat låsning.

Låsklass 2

En låsenhet i klass 2 är lämplig för användning där kraven på inbrottsskydd i vissa delar måste underordnas kraven på snabb utrymning. Fönster, källare, vindskontor, cykel eller båt under 200 kg är exempel på typiska objekt där ett hänglås i klass 2 ger adekvat låsning.

Låsklass 3

– används där kraven på inbrottsskydd är väsentligare än kraven på snabb utrymning

Låsklass 4

Utvändig låsning av Container, dörr, port, lucka och galler i skyddsklass* 1, 2 och 3. * För information och kontroll av skyddsklass, kontakta ditt försäkringsbolag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Senaste kommentarer

    Arkiv

    Kategorier

    • Inga kategorier